«Рух – це життя, а життя – це рух!».

       На 10 травня припадає чергове спортивне свято, яке відзначається у цілому світі – Всесвітній день руху для здоров’я.  Щороку відзначається День руху за здоров’я, щоб пропагувати фізичну активність як важливу для здоров’я та добробуту.

      Здорове суспільство – незмінний пріоритет для Всесвітньої організації охорони здоров’я, за визначенням якої «здоров’я» – це повноцінне фізичне, духовне та соціальне благополуччя людини.

     У тому, що фізична активність впливає на здоров’я, немає ніяких сумнівів. Ми всі чули таку фразу: «Рух – це життя, а життя – це рух!». І це правда!

       Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке сталося через обмежен-ня рухової активності. Вона є наслідком звільнення людини від фізичної праці та особливо впливає на серцево-судин-ну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин. Наслідком гіподинамії можуть стати ожиріння й атеросклероз.

      Підтримуйте фізично активний спосіб життя і зробіть заняття частиною вашого повсякденного життя.    

      Заохочуйте дітей та молодь до занять ранковою зарядкою,  як одного з чинників фізичного розвитку та зміцнення здоров’я людини, виховуйте стійкий інтерес і звичку до систематичних занять фізичною культурою та спортом, сприяйте загартуванню організму.

Основними цілями національних і глобальних заходів з проведення Всесвітнього дня руху для здоров’я є:

– підвищення обізнаності громадськості про переваги фізичної активності в профілактиці неінфекційних захворювань;

– сприяння розробці національних і місцевих ініціатив, стратегій і програм в галузі фізичної активності;

– пропаганда переваги фізичної активності і її регулярної практики;

– збільшення фізичної активності населення через спортивні заходи та інші соціально-культурні форуми;

– пропаганда здорового способу життя та вирішення пов’язаних зі здоров’ям проблем за допомогою спорту і фізичної активності.

Широко відомий той факт, що недолік рухів негативно впливає на перебіг складних біохімічних і фізіологічних процесів в нашому організмі. При цьому значно знижується функція центральної нервової системи, як наслідок – швидше настає стомлення. Людина стає млявою, розсіяною, знижується діяльність гормонів. При гіподинамії спостерігаєть-ся погіршення загального обміну речовин. З віком цей процес ще більшою мірою посилюється. З цього випливає висновок – людині просто необхідно рухатися при першій  ліпшій можливості. Тільки заняття фізичними вправами й спортом в змозі забезпечити нормальне живлення серцевого м’яза і захистити людину від багатьох захворювань.

      Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим приділяти фізичним навантаженням як мінімум 75 хвилин в тиждень.

Тому якщо видалася вільна хвилина, сміливо робіть що завгодно, вибивається зі звичайного режиму: пробіжіться за автобусом, підніміться по сходах або зробіть пару вправ прямо в офісі.

    Кожен з нас може інвестувати у своє здо-ров’я, і ці інвестиції – ніщо інше, як звичайна активність. Всесвітній день руху для здоров’я має стати певним поштовхом до зміни способу життя.

    Пам’ятайте, що рухова активність може замінити будь-які ліки, проте навіть самі дорогі та ефективні таблетки не зможуть замінити фізичних навантажень.

    Нехай ваш настрій завжди буде хорошим, позитивним і бойовим! Бажаємо вам завжди бути в формі й не боятися нових починань!

       Наша порада – більше рухайтеся і будете здорові!

Джерело інформації: « ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Name *